Een monument voor Knelis ter Laan in Slochteren

Kornelis ter Laan (1871-1963) was een Gronings taalkundige. Hij was daarnaast van 1901 tot 1937 lid van de Tweede Kamer en burgemeester van Zaandam van 1914 tot 1937. Ter Laan was in zijn geboorteprovincie bekend als “Knelis”, daarbuiten werd hij meestal “Kees” en later “Klaas” genoemd. Ter Laan schreef diverse publicaties over de Groninger taal, cultuur en geschiedenis en stelde onder meer de “Groninger Encyclopedie” (1954-1955) samen. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag, kreeg Ter Laan van de Algemaine Verainen Grunnen een monument in Slochteren aangeboden. Het monument, een ontwerp van Theo Verlaan, bestond uit een zuil, van ca. 3,50 meter, met bovenop een door Jan Kuiken gemaakte perkamentrol met inktpot en ganzenveer. Het monument werd in 1951 onthuld door twee kleindochters van Ter Laan, hij was er zelf ook bij aanwezig. Bij de oorspronkelijke setting hoorde ook een grote rustbank. Deze werd later door de gemeente Slochteren vervangen door een aantal ijzeren bankjes.

Ter Laan overleed in 1963. Het K. ter Laan-fonds wilde zijn nagelaten werk (opnieuw) uitgeven, maar kreeg daarvoor niet genoeg geld binnen. Men besloot toen de opdracht te geven om een beeltenis van Ter Laan toe te voegen aan het bestaande monument. Wladimir maakte vervolgens een bronzen kop.


Het vernieuwde monument werd op 6 juli 1968 onthuld door achterkleinkinderen van Ter Laan. De krant schreef hierover: “Een golf van bewondering steeg op uit de rijen genodigden, toen drie achterkleinkinderen zaterdagmorgen in Slochteren -met enige moeite- een bronzen beeltenis van hun overgrootvader, wijlen de heer K. ter Laan, onthulden. De Groninger kunstenaar Wladimir de Vries is er namelijk in geslaagd, ondanks het feit dat hij slechts over fotografisch materiaal kon beschikken, een treffende gelijkenis te bereiken met “Knelis” ter Laan, die nu niet alleen in de harten van zijn zeer vele vrienden, maar ook zichtbaar zal voortleven.” Wladimir maakte voor de voorkant van de zuil een natuurstenen plaquette, waarop de eerder op het monument aangebrachte tekst werd overgenomen: “K. TER LAAN van de alg. verainen GRUNNEN op zien 80e verjoardag SLOCHTER 8*7*1951”.

Diefstal

In april 2010 werden de bronzen kop en de veer gestolen. Op maandag 5 juli 2010 werd het bronzen borstbeeld door de politie teruggevonden bij een handel in oud ijzer en overgedragen aan de burgemeester. Na restauratie werd het monument op 29 april 2011 opnieuw onthuld, in aanwezigheid van burgemeester Verstegen en nazaten van Ter Laan en Wladimir.

Locatie