Het Denkstertje

U kent vast ‘Le Penseur’ (‘De Denker’), een van de bekende beelden van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Op diverse plaatsen zijn daarvan afgietsels te vinden. De stad Groningen kreeg in 1962 zijn eigen ‘Denkstertje’. Niet van Rodin, maar van Wladimir. In 1959 ontving hij een brief van burgemeester en wethouders om een beeldhouwwerk te ontwerpen voor het voorplein van het nieuwe kweekscholencomplex (voorloper van de pabo) aan de Paterswoldseweg in de stad. Bij de Groninger Archieven is een afschrift van deze brief bewaard gebleven, met daarop een opmerking van wethouder Leida Aarsen-Jansen die niet voor Wladimirs ogen was bestemd. Zij vond het niet gewenst een bedrag te noemen, Wladimir moest zelf maar met een bedrag komen, want misschien kon het wel goedkoper…

Wladimir maakte een ontwerp van een staand jong meisje met paardenstaart, gekleed in mini-jurk en achter haar voeten een beertje. Het zou een ruim drie meter hoge sculptuur van Frans kalksteen moeten worden. Het ontwerp werd echter afgekeurd door de Raad voor de Kunst, men vond de beoogde grootte niet passen bij een kinderfiguur en het belang van de voorstelling, het hoofd was te veel portret en de armen te fors en te kort. De Raad schakelde een commissie in die op zoek zou gaan naar een nieuwe kunstenaar. Wladimir maakte daarop echter een aantal nieuwe ontwerpen en in maart 1960 kreeg hij de opdracht een daarvan uit te voeren.

Denkstertje met ontwerp

Het nieuwe beeld toont een naakt, zittend meisje. Ze steunt op haar linkerarm en houdt de rechterhand bij haar kin. De houding van haar hand, die enigszins aan die van ‘De Denker’ doet denken, zal haar de naam ‘Denkstertje’ hebben opgeleverd. Het bronzen ”Denkstertje” werd in november 1962 geplaatst.

Mevrouw Aarsen vond het oorspronkelijk ontwerp mooi en heeft daarvan een model van Wladimir gekregen. Enkele jaren later kreeg hij in zijn atelier bezoek van een commissie uit Peize, die een kunstwerk wilde laten plaatsen bij een nieuwe kleuterschool. Zij zagen het ontwerp van het staand meisje en gaven hem de opdracht dat in brons uit te voeren. Het beeld werd, nog geen 90 centimeter hoog, een stuk kleiner dan oorspronkelijk beoogd. Het stond oorspronkelijk buiten en staat na herbouw van de school in de aula.