Jonge vrouw op De Geerkamp

Kop van Theodorus Niemeijer in GroningenWladimir maakte een bronzen kop van de tabaksfabrikant Theodorus Niemeijer (1881-1967), mogelijk in 1951 ter gelegenheid van diens 70e verjaardag. Deze kop staat in de hal van de fabriek aan de Paterswoldseweg in Groningen.

In 1951 vestigde diens zoon Theodorus Eduard Niemeijer (1909-2008) zich met zijn gezin op De Geerkamp aan de Meentweg 20 in Glimmen. Het huis was ontworpen door zijn jongere broer Henk Niemeijer (1917-1970), architect in Voorburg. De familie Niemeijer plaatste meerdere kunstwerken in de tuin. In de nabijheid van het zwembad kwam een stenen beeld van een jonge vrouw te staan, gemaakt door Wladimir. Achter in de tuin lag een bronzen dame op een gemetseld plateautje.

Televisieopname

In 1961 werden in en rond De Geerkamp opnames gemaakt voor het televisieprogramma Uit vier windstreken. Het programma werd op 26 juni 1961 uitgezonden door de NCRV. In het programma trad Roelof Stalknecht met zijn trio op. Stalknecht bespeelde de piano in de villa, begeleid door Hans Weelink op bas en drummer Herman Timmer. Zangeres Martina (Roelofs zus Jannie) zong twee nummers, die door haar man Jan Groenendal naar het Gronings waren vertaald. Het tweede nummer, “Allain is moar allain”, playbackte Martina terwijl zij in de tuin wandelde. Ze pauzeerde daarbij even bij Wladimirs jonge vrouw.

Verkocht

Het huis is na het overlijden van de heer Niemeijer door de familie verkocht. Volgens de familie gebeurde dat inclusief de kunst in de tuin, volgens de koper heeft de familie de beelden meegenomen. Het is niet duidelijk waar het beeld is gebleven. Het huis is afgebroken en vervangen door nieuwbouw.