Olifantje in Groningen

Op initiatief van onder anderen architect Bonne Kazemier en industrieel Jan Evert Scholten, werd in 1914 de ”Maatschappij tot verbetering van woningtoestanden in Groningen” opgericht. De woningbouwvereniging bouwde in de jaren zestig zo’n 600 woningen in de nieuwe Groninger wijk De Wijert. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1964, werd besloten aan de gemeente een kunstwerk aan te bieden. Wladimir kreeg hiervoor in 1961 de opdracht. Hij maakte een fonteinbeeld van een olifantje met een jongen op zijn rug. Het beeld werd geplaatst in een nieuw gegraven vijver aan de Vondellaan en op 3 juli 1964 door wethouder H.F.J. Wolters onthuld. Het beeld is in 1983-1984 opgeknapt. Het olifantje wordt jaarlijks tijdens de winterperiode opgeslagen.

Toen ik in juni 2017 langs het olifantje liep, zag ik tot mijn verrassing even verderop een ‘Social Sofa’ staan. Sinds 2006 worden, naar een idee van Karin Bruers, in het hele land betonnen buitenbanken geplaatst. Vaak in overleg met bewoners worden deze voorzien van glasmozaïek. In de mozaïekrand van deze Groninger bank is het olifantje afgebeeld.

Het olifantje is niet het enige fonteinbeeld van Wladimir. Al in 1957 maakte hij voor de christelijke hbs (Augustinscollege) in Groningen een beeld van een bloot brandweermannetje. Uit zuinigheid spuit het mannetje niet altijd.
Voor de Waterleidingmaatschappij Drenthe maakte Wladimir in 1961 opnieuw een beeld van een naakte jongen. Deze werd in bij het kantoor aan de Overcingellaan in Assen geplaatst. Het beeld, door het personeel “Henkie” gedoopt, is later verplaatst naar de ‘waterfabriek’ aan de Lonerstraat.